Katern

Drie tips voor de beginnende vegan!

Duurzaamheid en je foodprint verkleinen, onderwerpen die steeds belangrijker en actueler zijn geworden de afgelopen jaren. Voor veel mensen voelt het niet meer comfortabel om vlees en andere dierlijke producten te eten. Deze zijn zeer belastend voor het milieu en tevens wordt de gezondheidsfactor ervan wel eens betwist in confronterende documentaires. Veel mensen hebben dan ook de wens of het voornemen om vegan of vegetarisch te worden. Toch kan dit ook een drempel zijn, want hoe schakel je nu over naar deze levensstijl? Hierbij drie tips voor de beginnende vegan.

1. Rustig aan
Om echt een duurzame switch te maken in je eetpatroon, is het aan te raden dit stap voor stap te doen. Gooi niet in één keer het roer om, maar pak het bijvoorbeeld per maaltijd aan. Begin met het ontbijt en verruil je Griekse yoghurt door een plantaardige variant. Die muesli en het fruit kun je wellicht gewoon behouden en dan heb je de eerste maaltijd al gewisseld. Probeer dit een week en schakel dan over naar de volgende maaltijd, zo geef je jezelf de tijd om rustig te wennen en het overzichtelijk te houden.

2. Supermarktsafari
Plan een dag of middag in om uitgebreid naar de supermarkt te gaan en jezelf te informeren over producten die wel of niet vegan zijn. Uiteraard kun je dit combineren door eerst thuis al je huiswerk te doen en online blogs en ervaringen te lezen. Deze zijn er volop en geven al een goed beeld. Maar zelf onderzoek doen is minstens zo leuk, zo krijg je er een steeds beter beeld bij en zul je zien dat er nog veel wél mogelijk is. Wel al starten maar nog geen tijd voor deze ontdekkingstocht in de supermarkt? Weet dan dat je ook vegan maaltijden kunt bestellen. En nu we toch bezig zijn, deze gezonde maaltijden kunnen afvallen ook nog eens bevorderen!

3. Vegan gaat verder
De focus zal in het begin natuurlijk vooral liggen op het eten, maar voor een echte vegan levensstijl is er meer nodig. Zo zijn leren schoenen en schapenwol bij echte vegans ook een no go. Of je zover wilt gaan hangt van je eigen voorkeur en ambitie af, maar vergeet deze stap niet wanneer jij volop aan het beperken van je foodprint wilt werken.

Kortom, vegan of vegetarisch worden is niet iets wat je in één keer hoeft te doen. Neem er rustig de tijd voor en doe het stap voor stap. Alleen dan zul je een duurzaam resultaat creëren, zowel letterlijk als figuurlijk.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk